Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat la un octogenar din Galaţi, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
„În sezonul 2019, în perioada 3.06.2019 – 18.07.2019, a fost înregistrat un caz de infecţie cu virusul West Nile, cu debut în săptămâna 27. Cazul confirmat a fost înregistrat la grupa de vârstă de peste 80, la o persoana de sex masculin, cu domiciliul în judeţul Galaţi„, se precizează în informarea INSP.
Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile, specialiştii INSP recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei, să monteze plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor din jurul gospodăriilor şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.
Cea mai eficientă modalitate pentru a preveni infecția cauzată de virusul West Nile este să se evite mușcăturile de țânțar. Să nu uităm că țânțarii pot să provoace disconfort atât ziua, cât și noaptea. Este important, așadar, să ținem cont de câteva măsuri care ne ajută să ne protejăm pielea de țânțari și să prevenim o posibilă infecție cu virusul West Nile.
În prezent, nu există un vaccin disponibil care să ne protejeze împotriva virusului West Nile. Oamenii nu pot transmite boala, așa că cea mai bună prevenție este să evităm mușcăturile de țânțari. Este important să avem în vedere câteva lucruri, pentru a evita mușcăturile țânțarilor:
• Hainele – pielea trebuie acoperită cât mai bine, cu bluze cu mâneci lungi și cu pantaloni lungi, cu șosete înalte.
• Produsele contra țânțarilor – Este bine să folosești, atunci când petreci mai mult timp afară, în sezonul cald, un produs repelent, cu acțiune contra țâțarilor.
• Plase și uși de protecție, care nu permit țânțarilor să pătrundă în casă – Este important să ai atât la uși, cât și la ferestre plase de protecție. Totodată, căruțul sau pătuțul copilului sau bebelușului poate fi acoperit cu o pânză subțire, care să îl protejeze pe cel mic de țânțari. Important este ca aceasta să nu aibă găuri mari.
• Evită săpunurile foarte aromate și parfumurile puternice, pentru ca acestea pot atrage țânțarii.
• Alege cu atenție momentul zilei când petreci timp afară. Nu uita că țânțarii sunt în număr mare în special la răsărit și la apus.
• Apa statută din unele bălți – Reține că dacă ai locuri în care apa stagnează, în jurul locuinței tale și în curte, acestea sunt un mediu propice în care țânțarii se înmulțesc în voie.